LUNCH DNIA
LUNCH DNIA

Focaccia Ristorante na Restaurant Week

Już dziś zapraszamy Państwa do naszej restauracji na Warsaw Restaurant Week. Okazja do świętowania! (20-31.10). Czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole jest znakomitą okazją do celebrowania każdej chwili. 

Na trzydaniowe doświadczenie kulinarne będzie się składać:
🍴 Przystawka: CREMA DI SPINACI - kremowa zupa szpinakowa podana z kozim serem i prażonymi orzechami laskowymi

PG_170919_210.jpg

🍴 Danie główne: GNOCCHETTI SARDI CON PESTO DI NOCI E RICOTTA -
nasze domowe gniocchetti sardi z orzechowym pesto i ricottą
PG_170919_225.jpg
lub FILETTO DI MAIALE CON PORCINI E POLENTA - smażona polędwiczka wieprzowa podana z borowikiem i polentą
PG_170919_150_2.jpg
🍴 Deser: PANNA COTTA CON PERE E LAMPONI - panna cotta z gruszką i maliną

PG_170919_251.jpg

Autorem dań jest Samuele Mariani, Szef Kuchni Focaccia Ristorante.

Rezerwacja stolika

Cena trzydaniowego menu: 49 zł.

 

Ostatnie Wpisy

  • TOCZEK & WAŁĘSA Zapraszamy na niezwykłe wydarzenie kulinarne. Gotowanie na 4 ręce TOCZEK & WAŁĘSA z okazji 4 URODZIN SZTUCZKI 23/04/2016 oraz MAJÓWKI Z FOCACCIĄ 21/05/2016

    TOCZEK & WAŁĘSA

    Z okazji zbliżających się 4 urodzin Restauracji Sztuczka dwaj wybitni Szefowie Kuchni Toczek & Wałęsa połączyli siły i stworzyli na tą okazję wyjątkowe menu lunchowe oraz menu na kolację.

    Event odbędzie się w dwóch miastach i w dwóch terminach pod hasłami:

    4 URODZINY SZTUCZKI Wałęsa & Toczek - 23/04/2016 - Sztuczka- Gdynia

    MAJÓWKA Z FOCACCIA RISTORANTE Toczek & Wałęsa - 21/05/2016 - Focaccia Ristorante  - Warszawa

    Focaccia_Sztuczka_Lunch-1.jpg

     

    Focaccia_Sztuczka_kolacja-1.jpg

     

    Rezerwacja miejsc na 21/05/2016 - Focaccia Ristorante:

    Małgorzata Stolarewicz

    tel.: 795-546-484

    tel.: 22 829 64 94

    e-mail: mstolarewicz@zprsa.pl 

     

     

  • Świąteczna zupa rybna Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, z okazji Świąt, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest wykwintna i pyszna.

    Świąteczna zupa rybna

    Potrawy na Wigilię są szczególnie wyjątkowe – bo przygotowywane z miłością dla najbliższych. Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest wykwintna i pyszna.

    swiateczna.zupa.rybna.639px.jpg

    (Przepis na 1 litr zupy)

    Składniki:

    Bulion:
    Korpus z sandacza
    Korpus z karpia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por
    1 duża cebula
    1 koper włoski
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Pieprz
    Gwiazda anyżu

    Ragu:
    1 marchewka
    3 gałązki selera naciowego
    1 papryka
    1 czerwona cebula
    ½ kopru włoskiego
    6 szt pomidorów malinowych lub pomidorów pelati
    50 ml wina czerwonego

    Dodatki:
    4 krewetki
    8 muli
    200 g filetu z sandacza


    Korpusy z ryb oraz włoszczyznę i cebulę palimy w piecu. Warzywa kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodając pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin, tak aby zupa nie wrzała. W trakcie gotowania zbieramy wszelkie szumy.
    Po tym czasie odcedzamy zupę i redukujemy o 1/3 objętości. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Bulion gotowy.

    Ragu - wszystkie warzywa kroimy z drobną kostkę. Jeżeli używamy pomidorów pelati to redukujemy, a jeżeli zwykłych to parzymy je i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy oddzielnie do konsystencji przecieru. Resztę warzyw uprzednio pokrojonych w kostkę smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zalewamy to winem, redukujemy wino tak aby pozbyć się alkoholu i dodajemy warzywa do pomidorów. Całość doprawiamy solą cukrem i pieprzem. Gotujemy wszystko razem do uzyskania gęstej konsystencji.

    Krewetki smażymy z sandaczem na złoto, mule odgrzewamy w gorącym bulionie aby skorupki pootwierały się.

    W talerzu na środku umieszczamy ragu na które nakładamy mule, sandacza i krewetkę, dekorujemy koprem włoskim i zalewamy bulionem rybnym. Można posypać natką pietruszki.

    Smacznego!
    Michał Rajewski, Executive Chef, Focaccia Ristorante

    michal.rajewski.300.jpg

  • Walentynki Focaccia Ristorante zaprasza na walentynkowy weekend! W dniach 12-14 lutego serwujemy romantyczną kolację lub rodzinny obiad walentynkowy.

    Walentynki

    Focaccia_Walentynki_768x444.jpg

     

    Specjalnie dla wszystkich zakochanych Szef Kuchni Łukasz Toczek przygotował wyjątkowe menu degustacyjne składające się z pięciu miłosnych dań:

     

    12 lutego - 150 zł od osoby

    kalafior/borowik/oliwa truflowa

    małże św. Jakuba/kalafior/kawior/trufla

    łosoś /pomidor/seler/groszek

    polędwica wołowa/bruksela/puree z selera

    lody espresso/mascarpone/biszkopt/amaretto

     

    13 lutego - 150 zł od osoby

    consomme z jesiotra i wołowiny/pierożki z łososiem

    tatar wołowy/anchovies/żółtko plastycze/szalotka/trufle

    dorsz/por/puree z selera i szalotki

    kurczak/sałata rzymska/seler/wanilia/groszek zielony

    lody śmietankowe/słony karmel/biszkopt/

     

    14 lutego - 150 zł od osoby

    miecznik/avocado/majonez/rzodkiew

    jeleń/musztarda wędzona/jałowiec/mak

    jesiotr/pietruszka/borowik/gryka

    jagnięcina/ziemniak/szpinak/jabłko

    róża/truskawka/porzeczka/pączek

     

    14 lutego - 250 zł od osoby

    miecznik/avocado/majonez/rzodkiew

    Solaris/Sieggerebe , Winnica Srebrna Góra, 2014

    jesiotr/pietruszka/borowik/gryka

    Riesling Kastelberg Grand Cru, Alsace A.O.C., 2011

    jeleń/musztarda wędzona/jałowiec/mak

    Barolo D.O.C.G., Giacomo Grimaldi, 2009

    jagnięcina/ziemniak/szpinak/jabłko

    Chateneuf du Pape A.O.C, Domaine Lazaret, 2011

    róża/truskawka/porzeczka/pączek

    Porto Tawny 10 Years Old, Taylor's

     

    Również dla każdego Gościa przewidzieliśmy miłosny aperitif.

    Cena: 150 zł/osoba lub 250 zł/osoba menu degustacyjne z selekcją win

     

    Rezerwacje:

    tel.: 22 829 69 69

    e-mail: Restauracja@focaccia.pl

     

    Uwaga: na kolację 14 lutego rezerwacje są ważna wyłącznie po zapłaceniu zaliczki w wysokości 50 zł za osobę (lub 100 zł za osobę za menu z selekcją win). Wpłat można dokonywać w restauracji lub na konto 64 1240 5918 1111 0000 4910 9582 z dopiskiem: Kolacja walentynkowa w Focaccia Ristorante. Wpłaty na konto przyjmujemy najpóźniej do dnia 11 lutego. Wpłat w restauracji można dokonywać w terminie uzgodnionym z obsługą.